W kuchcikowie
Smaki z dzieciństwa...pamiętacie je? Jakie smaki zapamiętają nasze dzieciaki?
Oto kilka przepisów z przedszkolnej kuchni.
Krem czekoladowy z awokado.
Składniki: jedno dojrzałe awokado (ważne żeby było naprawdę miękkie), dwa dojrzałe banany, łyżka miodu, dwie łyżki kakao. Wszystko razem wkładamy do miski i miksujemy blenderem ręcznym, aż do uzyskania gładkiej masy. Smacznego!
Pasta z czerwonej soczewicy - "festynowe smarowidło" krok po kroku:
Gotujemy 1 szklankę czerwonej soczewicy - na oleju lub maśle leciutko podsmażamy ok. 15 - 20 cm pora (tylko tak, by zeszklić) - kroimy ok. 15 suszonych pomidorów ( z oliwy) - blendujemy wszystkie składniki; sól i pieprz do smaku.
Propozycje wzbogacenia: kilka liści świeżej bazyli, ząbek czosnku (wg uznania). Nie polecamy zastępowania pora cebulą...
Propozycje zastosowania: kanapki (a na pastę np. kiełki - mniam!); farsz do pasztecików, do makaronu....
*porcja na festyn powstała z podwojonej ilości składników
Gaucamole - meksykańska salsa - krok po kroku:
2 dojrzałe avocado przekrój wzdłuż, wykrój pestki - łyżeczką wydrąż miąższ - przełóż do miski - rozgnieć widelcem - dodaj 2 obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory - dodaj: sok z 1 limonki, 2 łyżki oliwy z oliwek - kilka kropli sosu chili - szczyptę pieprzu i soli do smaku; utrzyj na gładką i kremową masę.
Propozycja podania: z pszenną tortillą (leciutko podgrzana na patelni), z kukurydzianymi tacos
Legumina - krok po kroku:
1 kisiel o dowolnym smaku ugotować w 0,7 l wody - dosłodzić wg uznania - gdy ostygnie dodać 2 łyżki gęstej śmietany - pić ze smakiem
Racuszki drożdżowe - krok po kroku:
0,5 kg mąki, drożdże około 30 g, mleko około 0,7 litra, cukier do smaku, 3 szt. jaja całe, cukier waniliowy, olej do smażenia.
Drożdże, dwie łyżki mąki, jedna łyżeczka cukru rozrobić z 100 ml mleka. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia. W misce utrzeć całe jaja. Do większego naczynia wsypać mąkę, wlać rozmieszane jaja i wyrośnięty rozczyn.
Wymieszać wszystkie składniki bardzo dokładnie, tak aby na cieście tworzyły się pęcherzyki powietrza; mieszając dodawać należy taka ilość mleka aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany i przy nabieraniu łyżka nie spadało z niej.
Pozostawić do wyrośnięcia, tak aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Następnie w garnku rozgrzać olej i na gorąco kłaść łyżką ciasto, łyżkę przed nabraniem ciasta umoczyć w gorącym oleju, aby ciasto nie kleiło się do niej.
Obsmażyć z obu stron odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem waniliowym wymieszanym z cukrem pudrem.
I STĄD TEN ZAPACH NA CAŁĄ ULICĘ!
Pasta rybna - krok po kroku:
Makrelę wędzoną oczyścić za skóry i ości. Przekręcić przez maszynkę do mielenia. Do zmielonej ryby dodać dwie łyżki koncentratu pomidorowego oraz sól, pieprz naturalny i pieprz ziołowy do smaku. Następnie dolać odrobinę oleju. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i smarować pastą kromkę chleba.
Kanapkę można udekorować papryką lub innym warzywem.
Ciasto marchewkowe - krok po kroku:
2 jaja, 2 szklanki drobno startej marchwi, 1 szklanka oleju, 2 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, garść rodzynek.
Białka jaj ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika oraz olej i marchew. Na końcu wsypać rodzynki i wymieszać. Ciasto włożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w temp.180 stopni około 1 godziny(sprawdzić patyczkiem).
Misiowe herbatniczki (przygotowane z panią Elą i Halinką na kiermasz Bożonarodzeniowy ) - krok po kroku:
„Kruche ciasteczka”- krok po kroku
3 szklanki mąki krupczatki, ½ szklanki cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1 margaryna, 2 żółtka, 2 łyżki śmietany, ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
Mąkę wsypać do naczynia, dodać jajka, cukier puder, cukier waniliowy, margarynę, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto i wstawić na ½ godziny do lodówki. Po wyjęciu ciasto rozwałkować, wycinać kształty z foremek i układać na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 200°C około 10-20 minut aż nabiorą złocistego koloru. Po wystudzeniu można polać lukrem, ozdobić kolorową posypką lub posypać cukrem pudrem.
Ciasteczka dla Babci i Dziadka (piekły starszaki z grupy Sów)
Ciasteczka półfrancuskie.
1 margaryna, 15 dkg smalcu, 2 żółtka, 1 cukier waniliowy, 1 szklanka kwaśnej śmietany, 4,5 szklanki mąki.
Posiekać margarynę, smalec z mąką, dodać żółtka i cukier waniliowy oraz śmietanę. Rozwałkować ciasto na około pół centymetra i wyciąć ciastka dowolnymi foremkami. Pozostałe białka ubić z cukrem i posmarować ciasteczka. Piec w 10-15 minut w temperaturze około 220 C.